PANDUAN SOLAT SUNAT DHUHA

Solat Sunat Dhuha adalah salah satu solat sunat yang dianjurkan dalam agama Islam. Ia dilakukan pada waktu pagi selepas terbitnya matahari dan sebelum masuk waktu Zuhur. Solat Sunat Dhuha tidak terbatas boleh dilakukan dengan dua, empat, enam, atau delapan rakaat. Namun, tidak terdapat jumlah rakaat yang ditetapkan secara khusus.

Tambahan pula, Nabi SAW telah mewasiatkan kepada Abu Hurairah RA agar tidak meninggalkan solat Dhuha ini

أَوْصَانِيْ خَلِيلِي صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِثَلاَثٍ: صِيَامِ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ، وَرَكْعَتَي الضُّحَى، وَأَنْ أُوتِرَ قَبْلَ أَنْ أَنَامَ

Maksudnya: “Kekasihku (Muhammad SAW) mengingatkan akan daku supaya melakukan tiga perkara iaitu: berpuasa tiga hari pada setiap bulan, melaksanakan solat Dhuha sebanyak dua rakaat dan melakukan solat Witir sebelum tidur.” [Riwayat al-Bukhari (1880) dan Muslim (721)]

Daripada Abi Zar RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلَامَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ، فَكُلُّ تَسْبِيحَةٍ صَدَقَةٌ، وَكُلُّ تَحْمِيدَةٍ صَدَقَةٌ، وَكُلُّ تَهْلِيلَةٍ صَدَقَةٌ، وَكُلُّ تَكْبِيرَةٍ صَدَقَةٌ، وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ صَدَقَةٌ، وَنَهْيٌ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ، وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنَ الضُّحَى

Maksudnya: “Pada pagi hari, setiap sendi salah seorang daripada kamu memerlukan kepada sedekah. Maka setiap tasbih (subhanallah) itu adalah sedekah, setiap tahmid (alhamdulillah) itu adalah sedekah, setiap takbir (allahuakbar) itu adalah sedekah, menyuruh berbuat perkara yang baik adalah sedekah, melarang daripada perkara yang mungkar adalah sedekah. Dan semua itu cukup (bersedekah kepada semua sendi itu) dengan dua rakaat yang telah didirikan oleh seseorang itu daripada solat Dhuha.” [Riwayat Muslim (720)]

Solat Dhuha memiliki banyak kelebihan dan manfaat. Rasulullah SAW sangat menganjurkan umat Islam untuk melaksanakan solat Sunat Dhuha. Beberapa kelebihan solat Sunat Dhuha antaranya:

  1. Mendapatkan pahala yang besar: Melaksanakan solat Dhuha mendatangkan banyak pahala dari Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda bahwa setiap rakaat solat Dhuha dihitung sebagai sedekah untuk diri sendiri.
  2. Menghapuskan dosa: Solat Dhuha dapat menghapuskan dosa-dosa yang dilakukan setelah solat Subuh hingga waktu Dhuha.
  3. Memberikan ketenangan dan kebahagiaan: Melaksanakan solat Dhuha memberikan ketenangan hati, kebahagiaan, dan kepuasan yang mendalam.
  4. Mendatangkan berkah dan rezeki: Solat Dhuha dapat mendatangkan berkah dan keberkatan dalam rezeki serta mempermudah urusan sehari-hari.
  5. Menguatkan hubungan dengan Allah: Melalui solat Dhuha, seseorang dapat memperkuat hubungan spiritual dengan Allah SWT dan meningkatkan kesedaran akan kehadiran-Nya.

Solat Dhuha adalah solat sunat, yang berarti tidak wajib dilaksanakan seperti solat fardhu. Namun, melaksanakan solat Dhuha merupakan amalan yang sangat dianjurkan dan membawa banyak manfaat bagi individu yang melakukannya.

Lafaz Niat Solat Sunat Dhuha:

أُصَلِّي سُنَّةَ الضُّحَي رَكْعَتَين ِللهِ تَعَاليَ
(Usollii sunnatadh-dhuhaa rak’ataini lilaahi ta’aalaa.)

Ertinya : “Sahaja aku Solat Sunat Dhuha dua rakaat kerana Allah Taala”

Bacaan dalam solat adalah bergantung kepada masing-masing. Namun begitu, dicadangkan pada rakaat pertama selepas membaca surah Al-Fatihah , dibaca surah Al-Syams. Makanala pada rakaat kedua , selepas membaca al-Fatihah dibaca pula surah Ad-Dhuha.

Pada sujud akhir, sunat dibaca sebanyak 40 kali doa ini :

Sesudah selesai solat , maka dibaca doa ini :

Leave a Comment