Doa Selepas Azan (Rumi Beserta Maksud)

Sebaik sahaja azan berkumandang, adalah disunatkan untuk membaca doa selepas azan. Biasanya, Di TV kita sering mendengar laungan azan, dan kemudian kita akan mendengar bacaan doa yang selalu diucapkan selepas azan.

Menariknya, membaca doa selepas azan dianggap sebagai salah satu waktu yang sangat baik untuk berdoa. Oleh itu, bebih baik untuk menambahkan Asmaul Husna dan doa untuk ibu bapa setiap kali selesai membaca doa selepas azan.

Dalam artikel ini, kami akan menjelaskan cara membaca doa selepas azan dengan menyertakan bacaan dalam bahasa Arab, Rumi, dan maknanya. Tujuannya adalah untuk mempermudah Anda dalam membaca doa tersebut.

Bacaan Doa Selepas Azan

Berikut adalah bacaan doa selepas azan untuk panduan anda:

Doa Selepas Azan
Doa selepas azan

Bacaan Rumi :

Allahumma rabba hazihid da’ watittamah.

Wassolatil qaimah.

Ati saiyidana Muhammadanil wasilata wal fadhilah.

Wassyarafa waddarajatal ‘aliatar rafi’ah.

Wab’athhul maqamal mahmudal lazi wa’adtah.

Innaka laatukhliful mi’ad.

Maksudnya :

Ya Allah, Tuhan yang telah mensyariatkan seruan azan dan sembahyang yang akan didirikan. Kurniakanlah kedudukan yang tinggi dan terpuji yang Engkau telah janjikan kepada junjungan kami Nabi Muhammad dan kehormatan, Sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji.

Kelebihan Membaca Doa Selepas Azan

Rasulullah SAW bersabda:
Barangsiapa yang mendengar azan, kemudian dia membaca (doa azan setelah selesai azan);

اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلَاةِ الْقَائِمَةِ آتِ مُحَمَّدًا الْوَسِيلَةَ وَالفَضِيلَةَ وَابْعَثْهُ مَقَامًا مَحْمُودًا الَّذِي وَعَدْتَهُ

“Wahai Allah, Tuhan kepada panggilan sempurna ini dan solat yang didirikan, berikan kepada Muhammad kemuliaan dan keutamaan serta kurniakan kepada Baginda tempat terpuji sebagaimana yang Engkau janjikan.» Maka dia akan mendapat syafaatku.” (HR Al-Bukhari, 614)

Dengan perkongsian doa selepas azan ini, diharapkan kita dapat lebih menyedari makna sebenar serta hikmah yang terkandung dalam bacaannya. Mungkin sebelum ini, kita hanya mengetahui cara membacanya tanpa sepenuhnya memahami maksud dari doa tersebut.

Semoga perkongsian yang kami kongsikan dalam artikel kali ini dapat memberi manfaat kepada anda yang membaca.

Leave a Comment