Doa Perlindungan Diri Dari Segala Bahaya

Doa merupakan salah satu aspek penting dalam kehidupan seorang Muslim. Ia adalah bentuk komunikasi langsung kita dengan Allah SWT, di mana kita memohon pertolongan, rahmat, dan perlindungan-Nya dalam segala urusan kehidupan kita. Mengamalkan doa-doa ini bukan sahaja memberikan ketenangan hati, tetapi juga meningkatkan keimanan dan ketakwaan kita kepada Allah.

Tujuan kita membaca doa perlindungan diri ini adalah untuk memohon perlindungan kepada Allah SWT agar kita sentiasa dilindungi dari segala bahaya yang mungkin datang dari makhluk seperti manusia, haiwan, jin, dan lain-lain yang dapat membahayakan diri seseorang.

Berikut adalah doa-doa perlindungan diri:

1. Doa agar dilindungi daripada segala bahaya yang tidak diketahui

بِسْمِ اللهِ الَّذِيْ لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْئٌ فىِ اْلاَرْضِ وَلاَ فىِ السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيْعِ اْلعَلِيْمِ

Maksudnya : Dengan nama Allah yang bila disebut, segala sesuatu di bumi dan langit tidak akan berbahaya, Dia-lah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Doa perlindungan diri

2. Doa perlindungan diri daripada kejahatan

أَعُوْذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّآمَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

Maksudnya : Aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari kejahatan ciptaan-Nya.

Doa perlindungan diri

3. Doa agar dilindungi binatang buas & penyakit ‘Ain

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ، مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّةٍ

Maksudnya : Aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna dari semua setan dan binatang buas, serta dari pandangan mata yang membawa keburukan.

4. Ayat Kursi

Doa perlindungan diri

Maksudnya : Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya).

5. Bacaan surah 3 qul (Al-Ikhlas, Al-Falaq, An-Nas)

Leave a Comment