Doa Naik Kenderaan

Sebagai seorang Muslim, adalah disarankan dan dianjurkan untuk mengucapkan doa sebelum memulakan perjalanan dengan kenderaan, sama ada perjalanan itu jaraknya jauh atau dekat. Doa ini adalah satu bentuk perlindungan dan permohonan kepada Allah agar memberikan keselamatan dan keberkatan dalam perjalanan kita.

Bagi umat Islam, doa adalah senjata dan sumber kekuatan. Dengan berdoa, kita memperoleh kekuatan dan perlindungan dari Allah.

Jadi, dalam Islam, kita sangat dianjurkan untuk memulai setiap perbuatan dengan berdoa, sebagaimana ketika kita berdoa sebelum menaiki kenderaan.

Di sini, kami akan kongsikan doa naik kenderaan yang boleh anda gunakan.

Doa Menaiki Kenderaan

Berikut adalah doa yang boleh dibaca ketika kita naik kenderaan.

 سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ، وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ

Subhana alladhi sakh khara la na hadha wa ma kunna la hu muqrinin. Wa inna ila Rabbi na la munqalibuun 

Maksudnya : Dengan nama Allah, segala puji bagi Allah, Maha Suci Allah yang telah memudahkan ini (kenderaan) untuk kami, padahal kami sebelumnya tidak mampu untuk menguasainya, dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami (di hari kiamat).

Doa menaiki kenderaan
Doa naik kenderaan

Kepentingan Doa Naik Kenderaan

Antara kepentingan berdoa ketika menaiki kenderaan adalah seperti berikut:

  1. Mengingatkan kepada Allah SWT : Doa ini membantu kita agar tetap mengingat Allah dalam setiap kegiatan yang kita lakukan
  2. Keselamatan: Dengan berdoa, kita memohon perlindungan dari Allah agar perjalanan kita selamat dari segala bahaya.
  3. Kelancaran Perjalanan: Doa juga diminta agar perjalanan berjalan dengan lancar dan tanpa halangan, serta diberi kelancaran oleh Allah.
  4. Keberkahan: Kita meminta keberkahan dari Allah, agar perjalanan yang dijalani membawa manfaat dan kebaikan.

Amalan doa naik kenderaan adalah disarankan untuk dilakukan oleh setiap Muslim. Kelebihannya termasuk membawa kebaikan dan perlindungan dalam perjalanan serta menjadi cara untuk sentiasa mengingati dan bersyukur kepada Allah SWT. Oleh itu, doa ini boleh diamalkan sebagai sebahagian daripada rutin harian anda.

Semoga apa yang kami kongsikan dalam artikel ini dapat memberi manfaat kepada anda.

Leave a Comment