Doa Belajar : Sebelum Dan Selepas

Menuntut ilmu merupakan salah satu amalan mulia dalam Islam. Oleh karena itu, wajar jika terdapat beberapa doa yang dapat diamalkan sebelum belajar.

Sama seperti rutin harian lainnya, kita sebaiknya memulai belajar dengan membaca doa sebelum memulai sesi pembelajaran kita. Membiasakan diri membaca doa tidak hanya mendapat keberkatan dari Allah, bahkan dengan izin-Nya, ia dapat membantu mempermudah proses pembelajaran dan ilmu yang kita pelajari dapat dikekalkan.

Doa Sebelum Dan Setelah Belajar

Berikut adalah beberapa doa yang dapat diamalkan ketika belajar beserta bacaan dalam tulisan rumi beserta maksudnya untuk memudahkan pembaca.

1. Doa Sebelum Belajar

Doa sebelum belajar
Rumi : Allahummaftah ‘alaina hikmataka wansyur ‘alainaa min khozaa inirohmatika yaa arhamarrahimiin

Maksudnya : “Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmat-Mu dan limpahkanlah ke atas kami khazanah-Mu, Wahai Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.”

2. Doa Penerang Hati

doa belajar
Rumi : Robbisyorhlii sodrii wa yassirlii amrii wahlul ‘ugdatannminlisaani yafqahu qauli

Maksudnya : “Ya Allah, lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku dan lancarkanlah lidahku agar mereka faham perkataanku.”

3. Doa Dipermudahkan Urusan Dalam Pembelajaran

Doa belajar
Rumi : Rabbana aatina min ladunka rahmatan wahayyi’lanaa min amrinaa rasyadaan.

Maksudnya : Wahai Tuhan kami, kurniakanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakan lah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami. [Surah Al-Kahfi: Ayat 10]

Doa Selepas Belajar

Doa selepas belajar

Maksudnya : Ya Allah, sesungguhnya ku titipkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah dia kepadaku disaat aku memerlukannya, janganlah Engkau membuatkan aku lupa kepadanya wahai Tuhan Sekalian Alam.

Doa selepas belajar

Mendapatkan ilmu adalah langkah penting bagi membentuk diri seseorang menjadi individu yang lebih baik. Kepemilikan ilmu yang berguna bukan hanya dianggap sebagai investasi untuk kehidupan di dunia, tetapi juga sebagai bekal yang amat berharga untuk kehidupan akhirat. Ilmu yang diperoleh akan menjadi amalan yang memberi manfaat kepada diri sendiri dan juga menjadi satu bentuk amalan kebaikan kepada kedua orang tua kita.

Semoga dengan perkongsian dalam artikel ini dapat memberikan bantuan kepada anda dalam menempuh hari-hari sebagai pelajar.

Leave a Comment