CARA SOLAT SUNAT TASBIH

Solat Sunat Tasbih adalah salah satu solat sunat yang amat digalakkan bagi setiap umat Islam untuk melakukannya. Ia dikenali juga dengan nama “Solat al-Tasbih” dan terdapat banyak hadith yang menceritakan kelebihannya. Berikut adalah cara pelaksanaan Solat Sunat Tasbih:

Niat Solat Sunat Tasbih:

“Usolli sunnata tasbihi arba’a rak’aatin lillahi ta’ala.”

Maksudnya : Sahaja aku solat sunat tasbih empat rakaat kera Allah Ta’ala.
 • Cara Pelaksanaan Solat Sunat Tasbih: Solat Sunat Tasbih dilakukan dengan empat rakaat. Dalam setiap rakaat, bacaan tasbih (“Subhaanallaahi, Walhamdu Lillaahi, Wa Laa ilaaha illallaahu Wallaahu Akbar”) sebanyak 75 kali.

Rakaat Pertama:

 • Selepas takbiratul ihram, baca Al-Fatihah dan surah pilihan.
 • Sebelum ruku’, baca tasbih sebanyak 15 kali.

” Subhanallah Walhamdulillah Wala illaHa illAllah Wallahu Akbar Wala Haulawala Quwwata illa Billlahil Aliyyil’ Adzim”

Maksudnya: ” Maha suci Allah, segala puji bagi Allah, tiada tuhan melainkan Allah dan Allah MAha Besar, tidak ada daya dan tidak ada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agung.”
 • Semasa dalam posisi ruku’, selepas bacaan “Subhaana Rabbiyal Adzim Wabihamdi”, baca tasbih sebanyak 10 kali.
 • Selepas bangun dari ruku’ dan sebelum sujud, baca tasbih sebanyak 10 kali.
 • Semasa dalam posisi sujud pertama, selepas bacaan “Subhaana Rabbiyal A’laa”, baca tasbih sebanyak 10 kali.
 • Selepas bangun dari sujud pertama dan sebelum sujud kedua, baca tasbih sebanyak 10 kali.
 • Semasa dalam posisi sujud kedua, baca tasbih sebanyak 10 kali.
 • Selepas bangun dari sujud kedua, berdiri untuk rakaat kedua.
 • Rakaat Kedua, Ketiga dan Keempat:
  • Ulangi langkah yang sama seperti rakaat pertama.

Setelah selesai empat rakaat, lakukan tahiyyat akhir dan selawat serta doa penutup.

 • Maksudnya: ” Ya Allah ya Tuhanku, aku bermohon taufik daripadaMu, seperti mana orang-orang yang telah Engkau beri petunjuk, dan jadikanlah amalan ini seperti mana amalan ahli yakin, dan jadikanlah aku golongan yang menerima nasihat, orang-orang yang bertaubat, dan keazamanku seperti orang-orang yang takut. Dan akau bermohon seperti mana pemohon orang yang suka kepada kebaikan dan beribadah seperti orang-orang yang warak. Dan jadikanlah pengetahuanku ini sebagai ahli-ahli yang berilmu,sehingga aku termasuk di dalam golongan yang takut kepada Engkau. Ya Allah, aka memohon kepadaMu, jadikanlah dalam diriku ini perasaan takut yang dapat menghalang aku daripada melakukan maksiat sehingga aku beramal dengan penuh ketaatan kepadaMu dan juga sehingga aku betul-betul ikhlas dan bertawakkal kepadaMu dalam setiap perkara, Dan aka memohon supaya menjadi orang yang baik sangka terhadap Engkau, Maha Suci Engkau Pencipta Cahaya Kebenaran. Ya Tuhan kami,sempurnakanlah kepada kami cahaya kebenaran, dan ampunilah kami. Sesungguhnya diatas sesuatu itu Engkau Maha Berkuasa.”

Semoga penerangan ini bermanfaat dan memberi kefahaman kepada pembaca tentang cara pelaksanaan dan kelebihan Solat Sunat Tasbih. Marilah kita sama-sama menghidupkan amalan sunnah ini dalam kehidupan kita. Semoga Allah SWT menerima amalan kita dan memberi kita kekuatan untuk terus beribadah kepada-Nya.

Leave a Comment