PANDUAN SOLAT SUNAT WITIR

Solat sunat witir adalah salah satu solat sunat yang amat digalakkan dalam Islam, terutamanya pada waktu malam. Ia adalah solat yang dilakukan dengan tujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dan memohon keampunan serta petunjuk daripada-Nya. Solat ini mempunyai keutamaan dan fadhilat yang tinggi, dan ia adalah amalan yang amat digemari oleh Rasulullah SAW.

Sabda Rasulullah s.aw yang bermaksud :

“Sesungguhnya Allah s.wt menganugerahkan kamu solat yang lebih baik daripada kamu menyedekahkan beberapa ekor unta yang baik, iaitu solat witir”. -(Riwayat Tirmizi dan Hakim)

Pengertian Witir

“witir” berasal dari bahasa Arab yang bermaksud “ganjil” atau “tunggal” yakni tidak tunggal rakaatnya. Solat witir boleh dilakukan secara perseorangan ataupun berjemaah. Malahan ianya juga adalah sunat muakkad.

Waktu Melakukan Solat Witir

Solat witir boleh dilakukan selepas solat Isyak sehingga sebelum waktu Fajar masuk. Namun, waktu yang paling utama adalah selepas solat Tahajjud, iaitu pada sepertiga malam yang terakhir.

Cara Melakukan Solat Witir

Solat witir boleh dilakukan dengan beberapa cara, tetapi yang paling biasa adalah dengan tiga rakaat. Ada beberapa kaedah untuk melakukannya:

 1. Tiga Rakaat Berturut-turut: Melakukan tiga rakaat solat witir tanpa memberi salam selepas dua rakaat pertama. Tasyahhud akhir dan salam hanya dibaca pada rakaat ketiga.
 2. Dua Rakaat + Satu Rakaat: Melakukan dua rakaat terlebih dahulu dengan memberi salam, kemudian melakukan satu rakaat lagi sebagai witir.
 3. Lima, Tujuh, atau Lebih: Jika seseorang ingin melakukan lebih dari tiga rakaat, ia boleh melakukannya dengan bilangan ganjil dan mengakhiri dengan satu rakaat witir.

Cara mengerjakannya :

 • Niat :

Niat solat sunat witir dua rakaat

PANDUAN CARA MELAKSANAKAN SOLAT SUNAT WITIR

Ussoli sunatalal witri rak’ataini Lillahi Ta’ala”

Maksudnya – (Sahaja aku solat sunat witir dua rakaat kerana Allah Taala)

Niat solat sunat witir satu rakaat

“Ussoli sunnatal witri rok’atan Lillahi Taala”

Maksudnya – (Sahaja aku solat sunat witir satu rakaat kerana Allah Taala)

Cara menlakukannya :

 1. Rakaat pertama : Baca surah Al-Fatihah dan Al-A’la.
 2. Rakaat kedua : Baca surah Al-Fatihah dan Al-Kafirun.
 3. Rakaat Ketiga pula : Bacalah surah Al-Fatihah dan Al-Ikhlas.

sesudah salam, bacalah zikir ini :

Selepas itu, bacalah doa ini :

Maksudnya : ” Ya Allah sesungguhnya aku berlindung dengan keredaan-Mu daripada kemurkaanMu, dan dengan kemaafan-Mu daripada balasan-Mu, dan aku berlindung dengan-Mu seperti puji-Mu keatas diri-Mu. Engkau adalah sebagaimana Engkau memuji kepada diri-Mu sendiri.”

Doa Qunut

Doa Qunut adalah doa yang dibaca pada rakaat terakhir solat witir, selepas ruku’. Walau bagaimanapun, ia adalah sunat dan bukan wajib. Doa ini adalah satu bentuk permohonan dan pujian kepada Allah SWT.

Keutamaan Solat Witir

 1. Mendekatkan Diri kepada Allah: Solat witir adalah cara yang baik untuk mendekatkan diri kepada Allah dan memohon petunjuk, keampunan, dan perlindungan daripada-Nya.
 2. Mengakhiri Malam dengan Kebaikan: Melakukan solat witir pada akhir malam adalah cara yang baik untuk mengakhiri hari dengan amalan yang positif.
 3. Mengisi Waktu Malam: Bagi mereka yang bangun pada malam hari untuk beribadat, solat witir adalah tambahan yang baik untuk amalan-amalan lain seperti solat Tahajjud dan membaca Al-Quran.
 4. Menggalakkan Kedisiplinan: Kebiasaan melakukan solat witir juga membantu seseorang dalam memupuk kedisiplinan dalam ibadahnya.

Kesimpulan

Solat sunat witir adalah amalan yang digalakkan dalam Islam dan mempunyai banyak keutamaan. Ia adalah cara untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dan mengakhiri malam dengan amalan yang baik. Dengan berbagai cara untuk melakukannya, solat ini boleh disesuaikan dengan keperluan dan kemampuan seseorang, menjadikannya amalan yang fleksibel tetapi penuh makna.

Leave a Comment