SOLAT FARDU

Dalam bahasa Arab, “as-salah” (الصلاة) atau “al-solah” (الصلاة) merujuk kepada ibadah sembahyang dalam agama Islam. Ia merupakan kewajipan utama yang harus dilaksanakan oleh umat Muslim. Dalam konteks ini, “solah” tidak bermaksud “doa” secara harfiah, tetapi merujuk kepada satu rangkaian perbuatan ibadah yang melibatkan gerakan tubuh, bacaan ayat-ayat Al-Quran, dan doa.

Sebelum melakukan solat hendaklah bersuci terlebih dahulu, di antara terpentingnya ialah berwuduk atau mengambil air untuk solat.

Syarat-Syarat Wajib Solat

Dalam agama Islam, terdapat beberapa syarat wajib yang harus dipenuhi untuk menjalankan solat (sembahyang) dengan sah. Berikut adalah beberapa syarat wajib solat:

 1. Islam: Seseorang haruslah seorang Muslim untuk menjalankan solat yang sah. Solat tidak diwajibkan bagi non-Muslim.
 2. Baligh (dewasa): Seseorang harus mencapai usia baligh (dewasa) untuk menjalankan solat.
 3. Berakal: Individu yang menjalankan solat harus memiliki akal sehat dan mampu memahami tindakan yang sedang dilakukan.

Syarat-Syarat Sah Solat

 1. Waktu solat: Solat perlu dilakukan pada waktu yang ditentukan. Setiap solat memiliki waktu khususnya sendiri, seperti solat Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib, dan Isyak.
 2. Suci dari hadas besar dan hadas kecil: Seseorang harus berada dalam keadaan suci dari hadas besar sebelum menjalankan solat. Hadas besar meliputi perkara-perkara seperti junub (setelah hubungan intim), menstruasi, nifas (setelah melahirkan), dan melalui proses bersuci yang diperlukan sebelum solat. manakala hadas kecil pula seperti wudhu yang sah. Hadas kecil meliputi perkara-perkara seperti kencing, buang air kecil, dan mengeluarkan gas.
 3. Suci badan,pakaian dan tempat dari najis.
 4. Menutup aurat: Aurat perlu ditutup dengan baik ketika menjalankan solat. Bagi laki-laki, auratnya meliputi bagian tubuh dari pusar hingga lutut. Bagi perempuan, auratnya adalah seluruh tubuh kecuali wajah dan tangan.
 5. Menghadap kiblat: Saat menjalankan solat fardhu (wajib), seorang Muslim perlu menghadap kiblat, yaitu Ka’bah di Mekah, dalam posisi yang benar.

Solat Fardu Dan Waktunya

Waktu-Waktu Yang Dilarang Untuk Solat

Ada 5 waktu yang tidak boleh ditemepatkan untuk melakukan solat, kecuali solat yang mempunyai sebab, iaitu :

 1. Setelah solat subuh sehingga terbitnya matahari.
 2. Ketika terbitnya matahari hingga sempurna dan naik sekurang-kurangnya setinggi tombok(kurang lebih 10 darjah dari permukaan bumi).
 3. Ketika matahari rembang (di atas kepala) hingga condong sedikit ke barat.
 4. Ketika mulai terbenamnya matahari hingga sempurna.

Rukun-Rukun Solat

Perkara-Perkara Yang Membatalkan Solat

 1. Meninggalkan salah satu rukun solat.
 2. Bercakap dengan sengaja.
 3. Berhadas kecil atau bear.
 4. Terkena najis pada badan atau pakaian.
 5. Terbuka aurat dengan sengaja.
 6. Ketawa mengeluarkan suara.
 7. Berubah niat.
 8. Makan atau minum dengan sengaja.
 9. Bergerak 3x berturut-turut.
 10. Berpaling arah dari arah kiblat.
 11. Murtad.

Firman Allah dalam surah An-Nisa’:103

Sesungguhnya solat itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu masanya-(surah An-Nisa:103)

Lafaz Niat Solat Fardu secara Berseorangan Dan Berjemaah

Leave a Comment