Bacaan Tahiyat Awal Dan Tahiyat Akhir

Dalam melaksanakan solat, amat penting bagi kita memahami rukun-rukun solat agar ibadah solat yang kita lakukan dianggap sah. Jika kita sengaja meninggalkan salah satu rukun solat, solat tersebut akan terbatal. Bacaan tahiyat awal dan tahiyat akhir merupakan sebahagian daripada rukun solat yang perlu diperhatikan.

Dengan itu, sebaiknya kita melaksanakannya dengan penuh kesempurnaan, mengucapkan bacaan ini dengan memperhatikan makhraj dan tajwid yang betul.

Untuk mereka yang baru belajar, inilah bacaan tahiyat awal dan tahiyat akhir dalam arab, rumi berserta maksudnya.

Bacaan Tahiyat Awal

Bacaan Tahiyat Awal
Tahiyat Awal

Rumi : Attahiyyaatul Mubaarakaatush solaawaatuth thayyibayu lillaah, Assalaamu’alaika Ayyuhan nabiyyu warahmatullaahi wabarakaatuh, Assalaamu’alaina wa’alaa ‘ibaadillaahish shoolihiin. Asyhadu allaa ilaaha illallaah, Waasyhadu anna Muhammadan Rasuulullaah. AllahHumma Solli ‘alaa Sayyidina Muhammad.

Maksudnya :

Segala penghormatan yang berkat dan mulia adalah untuk Allah.

Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan Rahmat Allah serta keberkatanNya.

Sejahtera keatas kami dan hamba-hamba Allah yang soleh.

Aku naik saksi bahawa tiada tuhan Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu pesururuh Allah.

Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.

Bacaan Tahiyat Akhir

Bacaan Tahiyat Akhir
Tahiyat Akhir

Rumi : Attahiyatul Mubarakatush Solawatuth Thayyibatu Lillah. Assalamu’alaika Ayyuhan Nabiyyu Warahmatullahi Wabarakatuh. Assalamu’alayna Wa ’alaa ‘ibadillahis Solihin. Asyahadu Allaa Ilaha Illallah. Wa ’asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. Allahumma Solli ’alaa Muhammad Wa ’alaa Ali Muhammad. Kama Sollayta ’ala Ibrahim Wa ’alaa Ali Ibrahim. Wabarik ‘alaa Muhammad Wa ’alaa Ali Muhammad. Kama Barakta ‘alaa Ibrahim Wa ’alaa Ali Ibrahim Fil ‘alamin Innaka Hamidum-Majid.

Maksudnya :

Segala kehormatan, keberkatan, segala doa (solat) dan kebaikan untuk Allah, keselamatan, rahmat Allah dan berkatNya tetap kepadamu ya Nabi.

Keselamatan mudah-mudahan tetap kepada kami dan hamba-hamba Allah yang soleh. Aku mengaku tiada tuhan yang disembah melainkan Allah. Dan aku mengaku Nabi Muhammad SAW ialah pesuruh Allah.

Ya Allah, berilah rahmat kepada Penghulu kami Nabi Muhammad dan keluarga Sayidina Muhammad.

Sebagaimana Engkau merahmati Sayidina Nabi Ibrahim dan keluarga Sayidina Nabi Ibrahim. Berkatilah penghulu kami Sayidina Nabi Muhammad dan keluarga Penghulu kami Sayidina Muhammad.

Sebagaimana Engkau memberkati Sayidinia Nabi Ibrahim dan keluarga Sayidina Nabi Ibrahim. Di alam semesta ini, Engkau sahajalah Yang Paling Terpuji dan Yang Paling Mulia.

Leave a Comment