Niat Puasa 6 Syawal Dan Cara Mengerjakannya

Sebagai umat Islam, kita dianjurkan untuk sentiasa melakukan kebaikan dan menyebarkan kebajikan, bahkan dalam bentuk yang sederhana sekalipun. Dalam menyambut bulan Syawal yang penuh keberkatan, kita digalakkan untuk bersama-sama berpuasa enam hari iaitu puasa sunat dalam bulan Syawal, sambil mengambil peluang dari keistimewaan bulan tersebut.

Oleh itu, selagi kita masih memiliki kesempatan, jangan kita lepaskan peluang untuk mendapatkan pahala puasa enam yang hanya datang sekali setiap tahun ini.

Dalam artikel ini, kami akan menjelaskan cara melaksanakan puasa enam beserta niatnya secara mudah dan ringkas.

Niat Puasa 6 Syawal

Berikut adalah niat puasa 6 syawal:

Nawaitu Souma Ghodin ‘An  Sittatin Min SyawWaLin Sunnatan Lillahi Taala

Maksudnya : Sahaja aku berniat puasa esok hari enam hari syawal kerana Allah Taala.

Cara Mengerjakan Puasa 6

Agar pelaksanaan puasa sunat di bulan Syawal tetap dapat dilakukan dengan mudah dan menghindari rasa malas, lebih baik dilakukan secara berturut-turut sebagaimana yang biasa dilakukan pada puasa bulan Ramadhan. Meskipun demikian, diperbolehkan untuk melakukan puasa secara berselang hari selama dalam tempoh bulan Syawal.

Puasa sunat enam Syawal sebaiknya dimulai pada tanggal 2 Syawal. Ini disebabkan pada tanggal 1 Syawal merupakan Hari Eidul Fitri, di mana umat Muslim dilarang berpuasa.

Kelebihan Puasa 6 Syawal

Melaksanakan puasa enam hari di bulan Syawal memiliki kelebihan yang sangat besar bagi diri anda.

Menurut sebuah hadis :

“Sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian di ikuti dengan 6 hari puasa di bulan Syawal pula, samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun”.

(Riwayat Muslim Ahmad Abu Daud Al Tarmizi Ibnu Majah)

Oleh itu, marilah kita mengambil peluang ini untuk meraih pahala puasa enam yang hanya datang setahun sekali ini. Selain itu, kita juga dapat meningkatkan amalan ibadah dan mendekatkan diri kepada Allah SWT. Semoga puasa enam hari di bulan Syawal yang kita laksanakan diterima sebagai bentuk ibadah yang memberikan manfaat kepada kita di dunia dan akhirat.

Semoga apa yang kami kongsikan dalam artikel ini bermanfaat untuk anda.

Leave a Comment